Hvorfor plykling aldri vil bli en ting

Advarsel: Høy skrytefaktor

Her i vår plukket vi mye søppel i nabolaget. Så mye faktisk at jeg en periode tenkte «Yes, vi klarte det! Det er så rent her at det faktisk ikke er mulig å plukke en bit plast hver dag lenger». For det var jo det som var oppfordringen da planet plast gikk på tv i vår.

Men det var for godt til å være sant. For godt til å vare. Siden har jeg vel i grunnen latt være å plukke. Det er så mange «gode» unnskyldninger. Tok en runde på fjellet i sommer (men det må innrømmes, jeg hadde nok ikke plukket om ikke det var en ryddekampanje på gang…). Og sånn til vanlig, det er lettere å la være enn å faktisk plukke med meg søppelet jeg ser.  Jeg føler i grunnen at  det er som å øse en båt med t-skje. Det hjelper kanskje litt på totalen å plukke 35 tonn søppel hver dag, men så lenge det havner 15 tonn i havet hver eneste minutt… Det er mange land som ikke har søppelhåndtering enda. Land hvor søppelhåndteringen er å dump det i elver og i sjøen. Det hadde kanskje vært mer effektivt å få på plass ting der?

Men så så jeg på instragram i går at det nå er en ny kampanje på gang – #5forhvalen. Jeg kan ikke få på plass søppelhåndteringsanlegg i den tredje verden, men jeg kan i alle fall gjøre dette. En slik kampanje er det lille sparket jeg trenger for å faktisk gjøre noe. Så på vei til jobb i dag stoppet jeg sykkelen en del ganger og plukket litt.

Litt av dagens fangst. Joda, det er en del papir her også, men det mye mer miljøvennlig å gjenbruke papir enn å «kompostere» det i grøftekanten. (Dessuten inneholder drikkebeger et tynt lag plast eller metall på innsiden – derfor bør de gå i papiravfallet).

«Plykling» kommer neppe til å bli noen suksess

Brems, snu, parker, hent søppel, legg på bagasjebrettet, sykle videre. Nei, plykling er nok ikke særlig praktisk.

Det må dessverre konkluderes med at sykkelplukking – «plykling» neppe kommer til å bli noen suksess.Jeg kom på fire grunner til det mens jeg forsøkte meg:

  1. Det er upraktisk å gå av sykkelen for å plukke søppel
  2. Du har gjerne såpass høy fart at når du ser søppel at du er forbi før du har rukket å stoppe (med andre ord, du må snu…)
  3. Man kan selvsagt ha hansker når man plukker, men å ta disse av og på er upraktisk, så skitten og bakteriene vil trolig havne på styret
  4. Hvor skal du oppbevare søppelet etterpå? Når man går er det greit med en pose i hånda, men dette er ikke like praktisk på sykkel. Alle sykler bør kanskje utstyres med kurv på styret?

Bagasjebrettet var fullt, så nå hadde jeg endelig en god grunn til å slutte å plukke. Da dukker det opp en pose… Den måtte i alle fall plukkes, og den fungerte utmerket som søppelpose.

Med en nyfunnet søppelpose var det rett og slett en del søppel som ble for fristende til å la ligge. Så da ble det visst rundt 20 for hvalen i dag. Jeg kunne lett tatt 500. Hvor kommer alt søppelet fra?

Siden jeg velger å plukke med papir og halvspiste muffins, så burde jeg selvsagt ha kildesortert avfallet også. Men der går grensen for meg, da blir det for komplisert. Jeg trøster meg med at det i alle fall ikke havner i havet.

Blir du med å plukke 5 for hvalen?

Abelone

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.