Det mest stilte spørsmålet om Island

Island har vært et populært feriemål i år, flere jeg kjenner har vært der i sommer eller skal litt senere. Siden vi var der tidlig i ferien (og jeg postet en del i sosiale medier) har flere stilt meg spørsmål om Island. Det synes jeg er koselig! Vi har vært på Island tre ganger nå og er forhekset av sagaøya. Til tross for flere ferier der har vi enda ikke fått alt. Mye, ja, men det er fortsatt en del ting og steder på ønskelista. Og jeg vil gjerne dele opplevelsene, tipse om de beste stedene. Men det er ikke det folk spør om. Det mest stilte spørsmålet er et enkelt ja/nei-spørsmål: «leide dere bil?»

Svaret på det er ja. Det har vi gjort hver gang (alle tre). De beste opplevelsene ligger utenfor Reykjavik etter min mening, så det er greit å kunne komme seg rundt. Det er ganske greit å kjøre på Island, hovedveiene er ikke veldig forskjellig fra de norske. De andre veiene derimot… mer om det litt lenger ned.

Første gang vi var på Island var vi studenter og hadde bare råd til å leie en billig bil. En Micra om jeg ikke husker feil, den var i alle fall bitteliten. Det ga visse begrensninger på hvilke veier vi kunne kjøre på, men ringvei 1 som går rundt Island var ikke noe problem (selv om veien den gangen ikke var asfaltert rundt hele øya, det er faktisk bare noen få år siden den ble ferdig asfaltert). Dette er kanskje den mest populære ruten på Island? Det er enkelte strekninger som er mer øde og kjedeligere enn andre, men dersom du er interessert i å se stor variasjon av natur er dette en fin tur.

Neste gang hadde vi base i Reykjavik og overnattet der hver natt, men leide likevel bil for langhelgen. Nok en gang en liten bil, men siden vi bare var der en langhelg og hadde base i Reykjavik holdt det. Det ble stort sett et gjensyn med steder vi hadde vært før og noen nye. (Det forøvrig denne gangen vi var innom den blå lagune. Fint å ha vært der, men det finnes bedre steder å bade på Island!)

Denne gangen falt valget på en Suzuki Grand Vitara. Lettkjørt og grei bil (men jeg må innrømme at jeg foretrekker den vi har hjemme). Luftinntaket var forøvrig forhøyet på denne.

Denne gangen var planen å komme oss ut fra hovedveiene, dermed var firehjuletrekker et must. Det er nemlig en del veier på Island som krever det. De fleste av disse har veinummer med F foran (noen unntak) . En del av disse, f.eks. F35, har helt grei standard. Andre «veier» derimot ser ut som om noen har tatt en bulldoser og bare laget en vei. En ranger fortalte at noen av disse ble opprettet fordi noen hadde bygd en hytte langt inne på fjellet og trengte en vei for å komme seg dit. (Vinterstid er det tillatt med offroadkjøring, så det var trolig da de brukte hyttene mest opprinnelig). Bulldoseren har tatt hensyn til naturen og snøsmelting, derfor er det også en del svinger. (Så hvis du synes vi har dårlige veier i Norge bør du absolutt ta en tur ut på disse, du kommer til å synes vi har fantastiske veier i forhold…).

En bitteliten elvekryssing – på de større foretrakk jeg naturlig nok å holde meg i bilen istedenfor å krysse til fots…

Hvis man har tenkt seg utenfor hovedveiene kan det være lurt med høyt luftinntak slik at man kan krysse elver. Nå tenker du kanskje at det høres skikkelig skummelt ut med elvekryssing. Det tenkte i alle fall jeg, men etter å ha forsøkt meg på en (litt grunn) elv, endte det opp med at det var skikkelig gøy å ha gjort. Snakker om mestringsfølelse!

Veldig mange F-veier har større og mindre elvekryssinger, anbefaler å ha kart hvor dette er markert samt å snakke med turistinformasjonen i nærområdet og høre om vannstanden (evnt sjekke veimeldingene på www.road.is) samt å sjekke forholdene selv før man kjører over.

En liten disclaimer er kanskje på sin plass her: Selv om elvekryssing er gøy, så er det ikke helt ufarlig – og forsikringen dekker det ikke. Denne jeepen sto på en elvebredd til skrekk og advarsel. Vet ikke hva den gjorde feil, men den har rett og slett veltet i forsøket.

Det finnes også veier hvor man må ha stor firehjulstrekker (eller bil med snorkel som jeg kaller dem) f.eks. inn til Thorsmørk. Disse har ikke jeg kjørt på, og jeg tror i grunnen ikke jeg ville ha kjørt der selv heller. Jeg har enda ikke vært i Thorsmørk, det står definitivt på ønskelista mi, men da tar jeg nok buss inn.

Vi har brukt forskjellige utleiefirmaer og aldri opplevd noe tull. Denne gangen brukte vi icerental4x4.is booket gjennom www.northbound.is (merkelig nok har de lavere pris enn utleieren selv). Tilbakemeldingene på siden ser bra ut for alle firmaene, så undersøk hvem som ligger bak tilbudet og sjekk review på disse andre steder. Ikke alle får like gode reviews…  Skal du ut i ødemarken uten mobildekning ønsker du ikke at bilen skal bryte sammen!

Det eneste man bør vær litt obs på er at veiskiltene ikke alltid kommer i god tid slik vi er vant til. Mange steder er det kun skiltet ved krysset, så GPS er en god ide slik at man slipper å kjøre forbi avkjøringen sin…

Abelone

P.S. Forresten, husk å parkere mot vinden. Det kan blåse så kraftig at vinden kan ødelegge dørkonstruksjonen. Hold på døra når du åpner den.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.