9 miljøvaner du bør innføre nå

Det er earth day i dag, årets tema er å få slutt på plastforurensingen.

Av og til synes jeg miljøvern er litt vanskelig. Hva er gode valg? Det kommer så mange motstridende opplysninger. Og selv om noe tilsynelatende er miljøfiendtlig, så er det ikke alltid det. Som at grønnsaker pakket inn i plast har lenger holdbarhet. En del andre valg er åpenbare, men jeg finner på unnskyldninger for å ikke gjøre. Det handler egentlig mest om gode vaner. Her er 9 vaner jeg (og alle andre) burde bli flinkere på:

  1. Plukk søppel. Planet plast Line sier at dersom alle i Norge hadde plukket et plastbit fra bakken hver dag, så hadde vi fått 4-5 millioner plastbiter på bakken som kan ende opp i havet mindre hver eneste dag. Jeg legger også til «la være å kaste søppel på bakken». Hvis ingen gjorde det ville det ikke vært noe særlig mye å plukke opp…
  2. Slutt å bruk engangsartikler. Det er jo lettvint når det er arrangementet som barnebursdager eller andre større arrangementer. Men har du en tom oppvaskmaskin når det starter og en person som kan hjelpe til i oppvasken underveis (altså stable), er det ikke noe problem å bruke vanlig servise heller (jeg snakker av erfaring).
  3. Invester i en god drikkeflaske og kaffekopp. Mine beste kjøp i fjor var en swell drikkeflaske og en kaffekopp fra kleen kantine. Første gang jeg bruke koppen var det ti minus ute og kaffen var fortsatt varm etter nesten tre timer. Jeg er fortsatt litt dårlig til å huske å ha den med meg da. Flaska derimot er alltid med i veska. Den «svetter» ikke, og holder vannet mitt kaldt hele dagen. Egentlig gjelder det samme prinsippet for alt man handler – kjøp kvalitet, det lønner seg i det lange løp.
  4. La bilen stå. Våren er endelig her, og med den er det lettere å sykle og gå dit du skal. Jeg skal ikke påstå at man alltid kan sykle over alt, det er ikke særlig praktisk, men en del turer kan trolig erstattes. Jeg tipper du vil finne ut at det er mindre slitsomt enn du tror. I tillegg får du gratis trim (og kan dermed fryse medlemskapet på treningssenteret).
  5. Ha et handlenett i veska. Hver nordmann bruker i snitt 200 plastposer i året. Så mange søppelposer burde vi virkelig ikke trenge. Matbutikker er nå en ting, andre butikker er ofte verre på å ha merkelige størrelser og fasonger på posene som gjør at de ikke er særlig gode til restavfall. Jeg tenker at det er greit at de nå tar betalt for posene i slike butikker også, det er lettere å huske å ta med handlenett da.
  6. Skaff deg fruktposer. Når vi snakker om plastposer – de fruktposene vi får i butikken er muligens de dårligste posene som finnes. Jeg sliter i alle fall veldig med gjenbruk av de. Da kan et fruktnett være er godt alternativ. Det kan f.eks. kjøpes på hippobutikken eller kanskje du kan hekle et selv? Selv er jeg ekstremt dårlig på hekling, men kanskje jeg kan ønske meg til bursdag og jul?
  7. Kildesorter. Her jukser i alle fall jeg en del. Jeg har veldig dårlig samvittighet for søppelbøtta på badet, i den går alle typer avfall, papir, plast, glass og halvtomme sjampoflasker. Merkelig hvor vanskelig det er å ta med dette avfallet til riktig bøtte i en annen etasje…
  8. Bare kjøp det du trenger. Det burde være en selvfølge, men vi forbrukere er lettlurte. 3 for 2, stadige salg og kampanjer. Og reiser vi utenlands er det også ofte shopping på programmet. Det er jo så billig! Men trenger vi det egentlig? Det er lett å overtale seg selv til å tro at man trenger det (eller at man sparer masse på å handle nå), men jeg opplever i alle fall ofte at den siste ikke alltid blir brukt.
  9. Gi opplevelser framfor ting i gaver. Skal man dømme utfra ryddebølgen som feier over landet nå, så har de fleste av oss har mange ting. Hvorfor fylle opp andres hjem med mer ting (men mindre mottakeren spesifikt har ønsket seg dette da) når man heller kan fylle opp minnekontoen? Unntaket er barn, for dem er det ikke alltid så lett å skjønne konseptet med at de skal få en opplevelse senere, og de fleste barn vil nok synes det var en litt dårlig bursdag dersom de ikke fikk en eneste leke… Skal man kjøpe noe, velg kvalitet. Ja, det finnes billig plastikk, men de varer knapt et barn før de er ødelagt. Enkelte ting som feks lego, togbane og playmo holder seg i generasjoner og har dessuten en høy bruktsalgsverdi.

Hvilke gode miljøvaner har du og hvilke burde du innføre?

Abelone

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.