Plasten i havet er da vel ikke norsk?

En lastebil med plastikk dumpes i havet hvert minutt. Hvert minutt! Og problemet er økende. Snart vil det være mer plast enn fisk i havet. Hvor kommer all denne plasten fra? Og hvordan ender den opp i havet?

Jeg er så heldig at jeg bor i en kommune med automatisk plastsortering. Det betyr at jeg ikke trenger å sortere ut plastikk, der gjør søppelanlegget for meg. Dermed føler jeg meg ganske trygg på at det meste av plasten min faktisk blir gjenvunnet.

Eller blir den det?

Hver gang man vrir opp en microfiberklut frigjøres visstnok masse nanopartikler som går ned i avløpet og ut i sjøen. Likevel fortsetter jeg å bruke microfiberklut framfor strikkede bomullskluter. I mange typer kosmetikk og såpe ligger det også massevis av slike partikler. Jeg har ingen anelse om de produktene jeg bruker har det – eller hvordan jeg finner det ut. Likevel fortsetter jeg å bruke dem.

Jeg bruker engangsglass når vi arrangerer selskap, glemmer ofte handlepose når jeg skal i butikken og har matpakka mi i plastpose framfor å bruke matboks. Selv de gangene det ikke blir kildesortert, men alt går i restavfallet, så blir det jo håndtert. Det haver ikke i havet. Slik er det vel for de fleste, så da kan vel ikke plasten i havet være norsk?

Det er faktisk overraskende mye norsk plast som havner i havet.

I første episode av planet plast ble i alle fall jeg overrasket over hvor mye plast som havner der fordi vi putter ting i do eller bommer på søppelbøtta. Hvis du ikke har sett den bør du gjøre det nå: planet plast, kanskje blir du også overrasket? (Og jeg lover på tro og ære å aldri kaste linser i do igjen!)

Det er ikke ofte jeg ser TV «live» lenger eller venter på nye episoder. Men denne serien skal jeg helt klart følge med på. Gleder meg allerede til neste episode. Da skal vi se hvor mye plast en person bruker i løpet av et år – og hvorfor vi ikke bare kan forby plast.

Abelone

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.