Slik skifter du dekk

Har du fått med deg de «nye» greiene på Facebook hvor du kan svare på spørsmål. Angivelig for at vennene dine skal bli bedre kjent med deg. Eller muligens er det, sett i lys av facebookskandalen, ønsker facebook å vite enda mer om deg. Hvorvidt man kan stole på facebook er en annen diskusjon. Det er uansett en fine spørsmål, og jeg tenker, hvorfor ikke besvare en del av dem her? Det er jo mye morsommere enn å begrense informasjonen til mine nærmeste 413 venner.Så jeg innfører rett og slett ukas spørsmål. 54 spørsmål har funnet interessant nok til å skrive om her (så får vi se da hvor lenge jeg holder ut ;-)) Enkelte av spørsmålene inspirerer til lengre poster, slik som denne ukas spørsmål. For et ja/nei-spørsmål er jo ikke så spennende, eller hva?

Ukens spørsmål: Vet du hvordan du skifter dekk?

facebook spørsmål: Vet du hvordan du skifter dekk?

Jeg synes faktisk det er litt merkelig at vi akkurat når det gjelder piggdekk bruker en variabel dato for når det skal skiftes. Første mandag etter påske kan være både i mars og i april. Klokka stiller vi alltid siste søndag i mars og tilbake igjen siste søndag i oktober. Bålforbudet varer fra 15.april til 15.september. Den store vaffeldagen er 25.mars, St.Hans alltid 23.juni og Olsok 29.juli. Men å legge om piggdegg, nei, det lar vi påska styre. Med været som er for tiden, så er jeg ikke helt overbevist om at det er lurt å legge over helt enda. Jeg drøyer i alle fall litt til. Men uansett blir det snart aktuelt, og jeg forteller deg ikke bare at jeg kan å skifte dekk, men forteller om tre måter du kan gjøre det på også!

Slik skifter du dekk alternativ 1:

 1. Plasser bilen på et jevnt underlag og trekk til håndbrekket godt.
 2. Løsne hjulmutrene litt før bilen jekkes opp
 3. Jekk opp bilen
 4. Løsne mutrene helt og ta av dekket (tips: merk det, så vet du hvor det skal neste gang du skifter dekk)
 5. Løft det nye hjulet på plass og skru på boltene. Husk å stramme gradvis litt på hver bolt, gjerne litt i kryss, slik at ikke hjulet blir sittende skjevt.
 6. Jekk ned bilen og etterstram.
 7. Repeter til du har skiftet alle fire hjulene.

Slik skifter du dekk alternativ 2:

 1. Google dekkskift og navnet på ditt nærområde/by
 2. Ring et av nummerene som står der og bestill time
 3. Møt opp til riktig tid og få dekken skiftet
 4. Betal med et smil – og om du har mulighet, lagre dekkene dine på dekkhotell så slipper du å løfte dekk ut og inn av bilen ved dekkskift

Slik skifte du dekk alternativ 3:

 1. Få noen andre til å gjøre punktene i alternativ 1 istedenfor deg. Å skifte dekk er liksom typisk en manneoppgave – sannsynligvis bare fordi dekket er tung og skittent. Det er jo ikke det at vi damer ikke kan. For det kan vi! Men det er jo behagelig å la noen andre gjøre det da. Også er det sikkert ikke skadelig at gutta kommer inn proppfulle av selvtillit og testosteron etter å ha fullført oppgaven 😉

Husk å etterstramme mutrene etter en stund! Det må gjøres uansett hvilken metode du benytter.

Hvordan skifter du dekk?

Abelone

Facebook Comments

2 thoughts on “Slik skifter du dekk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.