Generasjon kan’ke vente

Har vi blitt en utålmodig generasjon? Har vi blitt så godt vant at det ikke lenger er behov for å vente? Vet vi at vi kan påvirke, flytt fjell, få det slik vi vil nesten uansett?

Vi venter sjelden på nye episoder i en serie, vi streamer heller hele sesonger. Vil vi ikke vente med å kjøpe den sofaen eller telefonen vi egentlig ikke har råd til er det lett å trekke et kredittkort. Gidder vi ikke vente på resultatet av slanking, eller gjøre arbeidet, er det bare å legge seg under kniven.

Hele adventstiden har blitt rød framfor lilla. Vi går på flere julebord og spiser julemat i store deler av desember. Pepperkakene og julebrusen kommer i butikken i slutten av oktober, og selv om de fleste mener at det er alt for tidlig, så serveres det i ulike sosiale sammenhenger fra den tiden. For vi må jo kose oss litt. Hvorfor skal vi vente? Hvorfor skal vi bare spise snop på lørdager? Kanskje har det med kjøpekraft å gjøre? Vi har råd, og tilgangen på billige ting er stor. Vi orker ikke vente. Og så blir vi lei.

Jeg leste et sted «det er ikke hva du spiser mellom jul og nyttår som er viktig, men mellom nyttår og jul». Problemet er bare at dette ble sagt i starten av desember og jula tydeligvis allerede var i gang. Jeg hører på Facebook at flere er så lei av rødt og nisser at de kaster ut alt av julepynt 2.juledag. Og jeg tar meg i å undre på om det er et dårlig tegn. Om dette er et symptom på at vi har blitt en generasjon som ikke orker å vente. Er det slik at vi har blitt en generasjon som krever umiddelbar tilfredsstillelse av våre behov. Og om så, er det et problem? Eller er det helt greit?

3 Comments

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge