10 julegaver på 10 minutter

9 dager igjen til jul. Er du i mål? Jeg har fremdeles et par gaver igjen, men siden en av mottakerne sier hun ønsker seg «ingenting», så er det fare for at hun får akkurat det. Neida! Gave skal det bli, kanskje en slik? Leste i vg+ at det er in med brukte gaver i år, hele 54% er positive til det. Det er godt miljønytt. Det har liksom vært slik at en gave uten byttelapp ikke er bra nok. Og det utelukker jo også alt av hjemmelaget. Har noen laget noe til meg, så viser det vel så mye omtanke som noe de rasket med fra en butikk.

Sånn i siste-liten, ekstragave, ting som er kjapt å lage. Jeg har nemlig hørt at i år er det in med hjemmelaget eller brukt. Hurra! OK, du kan nok  kanskje ikke sette i gang med disse mens en overraskende gave har blitt levert på døra og du tenker at du må gi noe tilbake, det er nok kanskje litt mer tørketid enn som så (ja, også krever det at du har ingrediensene i hus da). Men selve arbeidet er ganske fort gjort. Mye av det kan brukes opp, og det passer vel perfekt i overfylte hjem?

 1. Badesalt
  Jeg elsker å bade. Det var en periode hvor det ikke ble så mye bading på meg, men nå tror jeg at jeg er like ofte i badekaret som ungene. En av grunnene er selvsagt at det venter et deilig badesalt på meg. Mange anbefaler epsom salt som visstnok har mange helsefordeler, jeg har bare brukt vanlig havsalt, tilsatt lavendelolje og konditorfarge. Bland sammen, la tørke, hell på fine glass. (Akkurat her er det faktisk et problem med å ha konmariet i huset, alle tomme syltetøysglass som jeg skulle bruke en gang ble kastet…). Har ikke mottakeren badekar fungerer dette badesaltet også utmerket til fotbad.
 2. Badebomber
  Jeg har lenge tenkt at vi skulle forsøke å lage badebomber her hjemme. Var faktisk kommet så langt i tanken at jeg til og med hadde kjøpt inn natron og sitronsyre og hadde lagret det i over et år. Men første gang vi lagde det var likevel på kjemisk juleverksted med forskerfabrikken. Vet ikke helt hva vi gjorde annerledes hjemme enn der, men vi fikk i alle fall fryktelig mye reaksjon her hjemme. Trolig fordi jeg glemte å tenke på at konditorfargen også er væske. Men det gikk til slutt! Oppskriften finner du på forskerfabrikken sin blogg. Hos oss ble det peppermynteolje i badebombene, så nå lukter ungene som flux.
 3. Nesten samme oppskrift er det på dobomber og tabletter til oppvaskmaskinen. Jeg er ikke glad i å vaske, så alt som kan gjøre det lettere er en god ting!
 4. Gjenbruk og redesign er in. Plastposer er ut. Og det er mulig å forvandle en gammel t-skjorte til et handlenett – uten å sy!
 5. Vet ikke hvordan det er med dere, men selv bruker jeg ganske mye leppomade, særlig om vinteren eller hvis jeg slurver med å drikke vann. Jeg har ikke forsøkt det selv, men har kjøpt inn ingrediensene, så snart blir det peppermynteleppomade med bivoks.
 6. Stearinlys er en annen forbruksvare, og det er koselig med fint dekorerte lys. Selv har jeg i stor grad gått over til falske lys, men siden de har stearin ytterst tipper jeg at det vil fungere å dekorere slike også.
 7. For de som liker å lese bøker, er det alltid greit med et bokmerke. Alle er ikke like heldige å får en stjerne i boka, men et bokmonster kan du kanskje gi? Kanskje i kombinasjon med en bok du selv er ferdig med som du anbefaler?
 8. Det virker som om flere og flere sliter med nakken. Om vi ikke kan fjerne grunnen (her skylder jeg selvsagt på stress og mobiltelefoner/nettbrett), så kan vi i alle fall lindre symptomene. Selv har jeg kjøpt en slik varmepølse, og det er deilig å varm opp når det er muskler som er ømme. Ungene har også «varmeflaske» formet som kosedyr med havre i som varmes i mikroen. Samme prinsippet, så det er nok mulig å gjenbruke kosedyr på den måten også istedenfor å kjøpe nytt.
 9. De fleste av oss drømmer om en hvit jul. Mest for de ungene som får ski og akebrett til jul kanskje, men det er jo mange andre som er sporty da også. Og da kunne det passe bra å ha en energiblanding, eller trailmix som de kaller det på engelsk, tilgjengelig. Det er ikke moro å gå tom for energi midt oppe på fjellet (been there, done that!). Til jul passer det jo å lage en juleversjon av blandingen. Gjerne pakket inn i et glass med fin etikett.
 10. Et varmt tips til slutt: Snømannsuppe. Hva er vel bedre enn en kopp kakao med marshmallows og sukkerstang på en kald vinterdag? (Her er forresten min mal som jeg lagde for et par år siden)

Er du ferdig med julegavene? Og synes du det er innafor med hjemmelagde gaver?

Abelone

facebook, facebook logo, logo, website iconinstagram, instagram logo, logo, website icon

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.