11-årings julegaveønske: et teppe og en jakke

Mine barn ønsker seg ikke jakke til jul. De er som barn flest ikke særlig glade i myke pakker. I høst sa en av dem at han trengte flere gensre. Jeg foreslo at han kunne ønske seg til jul. Han synes ikke det var et særlig godt forslag, bruke opp julegavene på klær liksom…

Pent innpakket julegaver. julestemning og varm kakao.

Julegaver er en viktig del av jula for de fleste barn. Photo by rawpixel.com on Unsplash

Men det finnes barn som faktisk gjør det. For en stund tilbake leste jeg denne saken fra USA hvor vanskeligstilte barn kom med julegaveønsker. En del av ønskene er rett og slett hjerteskjærende, de ønsker seg mat, varme klær og tepper. Ting som er nødvendig i det nederste laget i behovspyramiden (fysiologiske behov).

Vi liker å tro at dette er i Amerika, vårt sikkerhetsnett er mye bedre. Men det viser seg stadig at nettet vårt ikke er godt nok. Uheldige omstendigheter som sykdom eller tap av arbeid har satt familien i vanskeligheter. Saksbehandlingstiden er lang, og i mellomtiden sitter familier der uten penger til mat. Hva skal de gjøre da?

Til tross for at det nå er fokus og kamp mot fattigdom, så øker antall fattige. Ekstra tydelig blir det rundt jul. Når det ikke er noe til overs i hverdagen, hvordan skal man da takle den ekstra belastningen jula medfører? For det er stor forventning i samfunnet, barna blir i hele adventstiden spurt om hva de fikk i kalenderen i dag. Det sammenliknes pakker så snart juleferien er over. Er det ikke rart at julenissen kommer med xbox i et hus og ullsokker i et annet? Jeg skal ikke påstå at jeg klarer å sette meg inn i de fattiges sted, for jeg tviler på om noen av oss som ikke har vært der måned etter måned helt klarer å forstå det. Det går greit å ha dårlig råd noen måneder, men når det varer over tid blir det etterhvert verre.

Det er et problem i samfunnet at det er så skamfullt å være fattig. Det blir vanskelig å be om hjelp. Men nå til jul er det fler og fler som kryper til korset og ber om hjelp. For øyeblikket ligger det rundt 50 annonser på finn fra folk som ønsker hjelp, sannsynligvis blir det flere jo nærmere jul vi kommer. Vi kan selvfølgelig ikke vite sikkert at alle annonsene er ekte. Mens en del organisasjoner som hjelper kan sjekke historien og vurdere om de virkelig behøver hjelp, så kan ikke vi som privatpersoner det. Men jeg velger å tro på det gode i mennesket, at det ikke er folk som forsøker å lure andre for å tjene på dette. Enkelte av historiene er hjerteskjærende også her hjemme. De siste årene har vi hjulpet noen av disse, og det kommer vi til å fortsette med. Min oppfordring til deg er å finne en eller to (og gjerne enda fler om du kan), gjerne i ditt eget nærområde, og hjelpe disse.

De fleste av oss har vel det vi trenger og vel så det? Jeg ønsker ikke å virke utakknemlig, men er det ikke i overkant mye bytting av vinflasker og gavekort? En jul helt uten gaver virker stusselig for meg også, men det holder egentlig med den nærmeste familien. Muligens har jeg to sønner som er sterkt uenig med meg i det. Det var visst store planer om storproduksjon av julegaver til kamerater…

Har du hjulpet noen som har bedt om hjelp til jul? Og er du enig i at det ikke er verdien på gaven som er viktig, men at gaven symboliserer at giveren har tenkt på deg?

Abelone

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.